Šta je ISO standard i zašto je on neophodan u poslovanju?

ISO (International Organisation for Standardization) je najveća međunarodna institucija za razvoj standarda. Njena glavna odgovornost je propisivanje i izdavanje ISO standarda (standarda kvaliteta) za sve kompanije koja imaju za cilj da se, osim na domaćem, dobro pozicioniraju i na svetskom tržištu. ISO sertifikat (ISO standard – sertifikat) Vam upravo pruža tu mogućnost.

 

Uvođenjem ISO standarda u Vaše poslovanje, direktno doprinosite unapređivanju kvaliteta rada, a samim tim i kvalitetu proizvoda. Na osnovu toga, možete očekivati dalje pogodne razvitke u vidu povećanja tržišnih opcija i na kraju, profita.

 

ISO sertifikat kao nepobitan dokaz o kvalitetnom proizvodu i usluzi

 

Ukoliko želite da se okrenete spoljnim tržištima EU, osim ogromne konkurencije, očekujte da će se od Vašeg preduzeća tražiti poštovanje međunarodno priznatih standarda i procedura koji tržištu garantuju obećani kvalitet. ISO standard je upravo jedan od takvih sertifikata, i upravo zbog toga predstavlja jedan od glavnih ciljeva svake kredibilne kompanije koja konstantno napreduje i drži do imidža.

 

ISO je do sada razvio i implementirao preko 17000 međunarodnih standarda za različite oblasti, a godišnje se u proseku objavi do 1100 novih. Onaj koji se smatra prvim korakom ka generalnom poboljšanju sitema upravljanja kvalitetom je ISO 9001:2015. Uloga ovog standarda je povećanje efikasnosti i poboljšanje organizacije rada unutar kompanije, drugim rečima, poboljšanje menadžmenta preduzeća.

 

Kada znate ko, gde i kako obavlja svoja zaduženja, tada možete očekivati i da će kvalitet Vašeg proizvoda biti na nivou na kome želite. Bez obzira na karakteristike Vaše delatnosti, produktivnost zaposlenih je svakako ključ za dobijanje ove vrste sertifikata. Stoga, Vaša je i zakonska obaveza da svojim radnicima obezbedite apsolutno sigurne i adekvatne uslove za rad – Zakon o radu, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. Kada su sva prava zaposlenih ispoštovana, tek tada možete očekivati jedno zdravo i uspešno radno okruženje. Stručni tim Zaštite ,,Beograd’’ ima potpun uvid u sva prava i potrebe zaposlenih u oblasti Bezbednosti i zaštite na radu i Zaštite životnne sredine. Od laboratorijskih analiza ambijentalnog vazduha koji dosta utiče na rad svakog pojedinca, do obuke zaposlenih za pružanje prve pomoći koji će svakako učiniti da se osećaju sigurnije, obratite nam se još danas.

 

ISO 14001:2015 – Uloga ekološkog osvešćivanja

 

Uslovi za dobijanje ovog sertifikata zahtevaju spremnost Vaše kompanije da svoje poslovanje prilagodite aktuelnim zakonima vezanim za zaštitu životne sredine. To tačno znači da da imate obavezu da sistematski organizujete sve preventivne mere, ali i one koje se vrše u kontinuitetu po propisanim periodima. Danas se radi profita vrlo često zanemaruju načela životne sredine, pa dolazi do eksploatacije prirodnih resursa i generalnom ugrožavanju zdravlja svih živih bića.

 

Dobijanjem ovog sertifikata, Vi dokazujete upravo suprotno. Potreban Vam je vešto izrađen plan upravljanja otpadom, zatim dokaz da svojim delatnostima ni na koji način ne ugrožavate vodu, vazduh i zemljište, kao i izveštaj o vršenju redovnih nadzora i kontrola. Za sve pomenute procedure, preduzeće Zaštita ,,Beograd’’ Vam uvek stoji na raspolaganju. Poštovanjem propisanih regulativa u ovoj oblasti, obezbedićete svojoj kompaniji potpuno legalno poslovanje, ali i bolji ugled među mnogobrojnim klijentima kojima je stalo do zaštite životne sredine.

 

Implementacijom standarda OHSAS 18001:2008 do stabilnog sistema zaštite i bezbednosti na radu

 

OHSAS je zapravo skraćenica od Occupational Health & Safety Assessment Series i svakako potpada pod ISO standard kojima se i bavimo. Njegova velika važnost je u tome što zahteva stabilan sistem organizacije u oblasti zdravlja i bezbednosti na radu. Kada uspostavite kontrolu nad rizicima koji predstavljaju opasnost po zdravlje i život radnika, tada možete postići maksimalnu bezbednost na radnom mestu. Ljudski resursi predstavljaju veliku vrednost jedne organizacije, stoga se zadnjih godina dosta radilo na prevenciji u oblasti zaštite na radu. Prvi korak ka uspostavljanju kvalitetnog sistema bezbednosti na radnom mestu je upravo procena potencijalnog rizika (na primer, akt o proceni rizika) i kreiranje adekvatnih mera koji bi opasnost umanjile ili otklonile.

 

Kada govorimo o bezbednosti svih zaposlenih ali i onih koji se na datom mestu i zateknu, ne možemo da zaobiđemo važnost stabilnog i uređenog sistema mera za zaštitu od požara. Svaki poslodavac je dužan da ispuni zahteve Zakona o zaštiti od požara koji ga obavezuju da osim preventivnih mera pripremi svoje zaposlene za neophodne akcije ukoliko do nesreće dođe. Od samog osnivanja našeg društva, pa sve do danas, prioritet nam je upravo zaštita i bezbednost ljudi, kao i životne sredine. Posedujemo sve neophodne licence, iskustva i znanja da stepen bezbednosti u Vašem preduzeću dovedemo do najvišeg nivoa i time Vas značajno približimo ka Vašem cilju – dobijanju ovog esencijalnog ISO sertifikata.

 

Ekonomske beneficije uvođenja ISO standarda

 

Razlozi iz kog sve veći broj kompanija iz privatnog i javnog sektora pristupaju ISO standardizaciji su u direktnoj vezi sa ekonomskim i strateškim osnažavanjem. Činjenica je da ISO standard učestvuje u određevanju percepcije Vašeg potencijalnog klijenta, odnosno pomaže u izgradnji stabilne reputacije i brenda Vašeg preduzeća. Osim pomenutog međunarodnog dokaza o kvalitetu, vođenju brige o zaštiti životne sredine, ali i svojih zaposlenih, ISO sertifikat Vam osigurava status ozbiljnog konkurenta na tržištu. Samim tim, povećava se broj klijenata i kupaca, a Vaš marketinški položaj postaje sve jači.

 

Zahteve ovih standarda ne treba videti kao svojevrsni teret, već jedan od dobrih načina da svoje poslovanje unapredite i svojoj kompaniji otvorite vrata koja su Vam do tada  možda bila zatvorena. S obzirom na to da ISO sertifikate izdaje licencirana organizacija, od izuzetne je važnosti da svi saradnici koji učestvuju u procesu prikupljanja izveštaja i dokumentacije imaju istu karakteristiku. Za ovakav poduhvat, neophodno je da uz Vas stoje prepoznati stručnjaci i poznavaoci svojih oblasti uz čiju pomoć možete doći do željenih sertifikata.

 

Upravo takvo preduzeće je i Zaštita ,,Beograd’’. Naš tim okuplja akreditovane i iskusne profesionalace koji već dugi niz godina aktivno učestvuju u podizanju nivoa bezbednosti na radnom mestu, kao i svesti o očuvanju životne sredine. Da bi Vaša kompanija bila prepoznata na evropskom i svetskom tržištu, morate pokazati da i Vi težite ka istom. Obratite nam se za sertifikovane laboratorijske analize koje svedoče o uslovima u kojima se Vaš proizvod priprema, za svaku uslugu u oblasti Zaštite od požara i Bezbednosti i zdravlja na radu kojima prostorije Vašeg preduzeća činimo minimalno rizičnim po ljudski život.

 

Za svaku konsultaciju, možete nas naći na adresi Deskaševa 2, ili nas pozovite na +381 11 241 81 55, a mi ćemo Vam rado pružiti sve neophodne informacije i smernice za unapređivanje Vašeg načina poslovanja.