Ispitivanje bez razaranja

Ispitivanja bez razaranja ultrazvučnom metodom i merenjem debljine ultrazvukom

Značajan napredak na području elektronike, fizike i drugih nauka, doveo je do pojave raznih metoda za ispitivanje pomoću materijala ugrađenih u objekte bez potrebe uzorkovanja, odnosno destrukcije. Ovim putem, uspešno se određuju fizička svojstva metalnih materijala i njihovi eventualni unutrašnji defekti.

Po evropskom standardu SRPS EN 14127:2016, ultrazvučnom metodom vršimo ispitivanja bez razaranja, odnosno Nedestruktivna ispitivanja, a posedujemo akreditaciju za ispitivanje debljina materijala do 60mm.

Šta se sve ispituje?

Metalni materijali, ultrazvučno merenje preostale debljine materijala

Beneficije nedestruktivnih metoda

Osim prvog i najočiglednijeg – očuvanje celine elementa koji ispitujemo, ovakva procena ne zahteva mnogo vremena. Osim toga, ova metoda omogućava merenja na velikom broju mesta (tačaka), kao i njihovo višekratno ponavljanje. Na svakoj dostupnoj tački konstrukcije, svojstva materijala se mogu precizno odrediti uz pomoć adekvatne savremene opreme koju naš tim poseduje.

Sertifikovano ispitivanje materijala metodom Ultrazvuka

Ultrazvučne vibracije imaju istu prirodu kao i zvuk, ali njihove frekvencije su toliko visoke da ih ljudsko uho ne može čuti. Ovakva sofisticirana metoda omogućava prodiranje usmerenog snopa kroz materijal na osnovu čijeg se ponašanja utvrđuje njegovo unutrašnje stanje.

Svaki naš tehničar prolazi obuku za rad na ultrazvučnoj aparaturi, a kako se instrumenti osavremenjuju, tako ni njihovo usavršavanje nikad ne prestaje. Ispitivanje se vrši pomoću sondi kroz koje se ultrazvučna energija emituje u objekat ispitivanja. Na ekranu se zatim pokazuju svojstva materijala koji analiziramo i omogućavaju našem timu da sastavi finalni izveštaj o ispitivanju.

Izveštaj o ispitivanju i konsultacije na terenu

Sastav izveštaja se sastoji uglavnom od numeričkih parametara. Tim tehničara koji je odgovoran za ispitivanje bez razaranja, u obavezi je da Vam sam izveštaj i protumači. Naš cilj je da klijent u potpunosti razume dobijene podatke radi ispravnog postupanja u budućnosti, zbog čega smo na raspolaganju za sva pojašnjenja.

Nakog završetka ispitivanja, možete računati na konsultacije sa našim stručnim timom koji je na terenu.

Zaštita Beograd postoji radi Vaše bezbednosti i zbog toga, mi smo za Vas uvek dostupni. Ne oklevajte da nas kontaktirate još danas za sve dodatne informacije.

Da li se izdaju sertifikat/potvrda?

 izdaju se izveštaji o ispitivanju

Ispitivanje bez razaranja

Vaša pitanja naši odgovori

Dugogodišnjim iskustvom rada sa klijentima iz najrazličitijih oblasti i industrija, stekli smo bazu znanja o najčeščim pitanjima naših klijenata i ove oblasti.