Zašto je bitno da kompanije edukuju svoje partnere o zaštiti životne sredine?

Jedan od najvećih izazova sa kojima se celo čovečanstvo suočava su upravo klimatske promene. Sprečavanje globalnog zagrevanja u budućnosti je zadatak svih nas, a ekonomski i ekološki rast jedne zemlje umnogome zavisi od načina na koji se proizvodi i koristi energija unutar nje. Znajući da su korporacije i kompanije jedni od najvećih potrošača iste, upravo su one te koje imaju ključnu ulogu u povećavanju energetske efikasnosti, kao i redukcije emisije gasova koji su pogodni za stvaranje efekta staklene baste. 

 

Ono što je dobra vest je to da se kroz poslovne modele velikih svetskih kompanija primećuje sve veća briga o životnoj sredini i implementacija novih tehnoloških rešenja u tu svrhu. Osim Coca-Cole koja je već dobro poznata po promovisanju zdravog života i održivog poslovanja, dobar primer ponašanja vidimo i u Nestle ili Siemens fabrikama. Nestle je već došla do proizvodnje nultog otpada u skoro svim svojim ograncima, dok Siemens prednjači u upotrebi obnovljivih vidova energije.

 

Osim toga što posluju na ekološki prihvatljiv način, ove i druge kompanije dosta ulažu u edukaciju zaposlenih, ali i svojih partnera gde vrlo jasno prikazuju smernice i konkretna rešenja za postizanje ,,zelenog’’ poslovanja. Vrlo često, društveno i ekološki odgovorne kompanije su izuzetno posvećeni sprovođenju procesa u cilju zaštite okoline, a isto takav entuzijazam za očuvanje životne sredine očekuju i od svojih poslovnih partnera i saradnika.

 

Upoznavanje sa inovacijama i proverenim modelima poslovanja

 

Sve kompanije koje brinu o ekologiji imaju nekoliko zajedničkih karakteristika. Jedna od njih je svakako uspešno nalaženje alternativnih rešenja za postojeći problem. Oni su svesni da sve počinje od interne primene takvih solucija, tako da je to veliki podsticaj za svakog preduzetnika da počne da deluje već danas.

 

Osim reciklaže koja je osnova čistije proizvodnje, cirkularne ekonomije, ali i borbe za očuvanje životne sredine, posebna pažnja se pridaje efikasnoj upotrebi energije i resursa. Tako je na primer Coca-Cola smanjila potrebu vode kao najbitnijeg industrijskog resursa na čak 52%, a Vorwerk je uz Nestle smanjio svoje ambalaže i na taj način sačuvao papir, osnosno šumske resurse.

 

Evo i jednog fantastičnog primera iz domaće proizvodnje koji je uložio 7 miliona evra u proizvodnju ,,zelene’’ energije i uvođenje nove ambalaže biljnog porekla. Radi se o kompaniji Nectar koja je prva u regionu najavila ovako revolucionarnu ekološku tranziciju. Kako je naznačeno, u pitanju su pakovanja koja su sačinjena od 84% biljne mase na bazi šećerne trske koja omogućava smanjivaje emisija CO2 do čak 18%.

 

Jasno je da je bitno javno deliti nove ideje i tehnologije koje su se pokazale uspešnim i adekvatnim u domenu zaštite životne sredine, a to je upravo cilj svake ekološki osvešćene kompanije.

 

Zaštitom životne sredine ostvaruju se uslovi za održivo poslovanje

 

Celokupna metodologija održivog poslovanja se bazira na brizi o životnoj sredini i zaposlenima u preduzeću. Osim mudrog iskorišćavanja prirodnih resursa koje je jedan od glavnih činilaca ovakvog poslovanja, obaveza svake kompanije koja želi da svoju stabilnu konkurentnost zadrži dugi niz godina je blagovremeno izveštavanje javnosti i nadležnih organa o statistikama kompanije na polju održivog poslovanja.

 

Jedan od glavnih činilaca izveštaja je i onaj o uticaju preduzeća na životnu sredinu koji omogućava da nadležni organi, ali i vi imate kontinuiran uvid u potencijalne štetnosti Vaših delatnosti na sve komponentne životne sredine. Tek onda kada imate uvid u laboratorijsku analizu vode, vazduha i zemljišta, Vi možete da procenite koje su adekvatne mere za poboljšanje aktuelnih mera zaštita životne sredine u okviru kompanije. Zato kompanije koje teže ,,zelenom ‘’ ekonomskom rastu, realizuju procene uticaja svog poslovanja na životnu sredinu pre donošenja važnih strateških odluka. Ovo se posebno odnosi na mere prevencije i ublažavanje negativnih uticaja.

 

Ulaganjem u mere prevencije se neretko izbegavaju zagađenja i druge ekološke pretnje

 

Mere prevencije su vrlo poželjne u svakom aspektu poslovanja, a naročito imaju pozitivan efekat u oblasti zaštite životne sredine. Osim sprečavanja ekoloških katastrofa na najvišem nivou, svako preduzeće može doprineti generalnom boljitku ako ovakve mere implementira u svoje poslovanje. Osim redovnog monitoringa vode, vazduha, zemljišta i drugih elemenata na koje Vi kao preduzetnik potencijalno negativno utičete, neke od preporučenih mera prevencija su i smanjenje potrošnje sirovina, energije, reciklaža, kao i sprečavanje zagađenja na samom izvoru. Zapravo, pridržavanjem glavnih načela prevencije u datoj oblasti, Vi ste već na pravom putu. Sa Vama u korak, ide i naše preduzeće Zaštita ,,Beograd’’ koje Vam stoji na raspolaganju za sve redovne i vanredne monitoringe vode, vazduha i zemljišta, kao i za nezaobilaznu uslugu preventivnog nadzora u oblasti zaštite životne sredine.

 

Povećavanje profita kompanije i stvaranje zdrave konkurencije

 

Edukacija o tome kako možete doprineti očuvanju životne sredine obično dolazi od korporativnih giganata koji su već dugo na tržištu i konkurentski su jaki. To zapravo i jeste uglavnom istinito, ali postoje i primeri u našoj zemlji koji pokazuju da je profitabilnost jedne kompanije moguće usaglasiti sa ekološkim standardima, pa čak i uvećati ukoliko se problematici pristupi na pravi način. Odličan primer takvog modela je Apatinska pivara koja je ulaganjem u postrojenje za prečišćavanje voda zapravo dobila biomasu kao alternativu električnoj energiji. To svakako smanjuje račune za struju, ali i rasterećuje energetski sistem jedne zemlje što automatski znači dobrobit za životnu sredinu.

 

Ulaganjem u čistiju proizvodnju koja je nastala zbog sprečavanja globalnog zagrevanja i edukacije potrošača o tome šta je zapravo kvalitetan proizvod, Vi direktno utičete na bolji plasman kompanije na domaćem, ali i međunardonom tržištu gde se veliki značaj pridaje sticanju poverenja kupaca putem ekoloških prednosti i prihvatljivosti jednog proizvoda. Na taj način, dobijate i željeni profit, a šanse za dalje širenje izvoznih teritorija su prirodna nuspojava.

 

Zaključak – Zajedničkim snagama i saznanjima do bolje budućnosti

 

Bez obzira na veličinu i vrstu delatnosti, svaka kompanija može biti deo pozitivnih promena. Stoga je inicijativa o afirmisanju društvene i ekološke odgovornosti značajna za samo preduzeće i sve njegove činioce. Ono što je glavni cilj jeste stvaranje balansa između profita i očuvanja okoline, a upravo smo novim otkrićima i tehnologijama došli do mogućnosti ostvarivanja uvećanog profita kroz maksimalnu brigu o životnoj sredini. Zato su ovakve kompanije koje promovišu modernizaciju i inovaciju procesa i proizvoda daleko konkuretnije od onih koje to nisu.

 

Uz Zaštitu ,,Beograd’’, Vi možete prilagoditi svoj rad aktulenim Zakonima, ali i otići korak dalje u borbi za očuvanje životne sredine tako što ćete kroz konsultaciju sa našim stručnjacima doći do adekvatnih informacija i rešenja. Čekamo Vas na dobro poznatoj adresi Deskaševa 7, a ne oklevajte ni da nas kontaktiraei putem mejla ili telefona.